30 Aralık 2023 Cumartesi

"Lozan: Ali Naci Karacan" Bir kitap okudum ve hayatım değişti




Bir film izledim, hayatım değişti der bazen insanlar. Ya da Orhan Pamuk'un Yeni Hayat, romanının başlangıç cümlesinde olduğu gibi 'bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti.' diye başlarlar söze.

Benim de okuyunca hayatımı değiştiren kitabım Ali Naci Karacan'ın Lozan'ı oldu. Size bu kitapla ilgili bilgi vermek istiyorum izninizle.

2017 yılının ilk günleriydi. Bir kitapçıda rastlaştık. Raftan aldım. Her zaman yaptığım gibi, önce kitabın arka kapağına bir göz atayım dedim. Yazar ile ilgili olarak 'Galatasaray Lisesi'nde Tevfik Fikret'in öğrencisiyken yazmaya olan ilgisini keşfetti.' diye çok fiyakalı bir şekilde başlıyordu özgeçmişi. (Her ne kadar Galatasaray Lisesi'nde okumuş olsa da, yazarın 1926-27 yıllarında Fenerbahçe Spor Klübü Başkanı olacak kadar Fenerbahçeli olduğunu öğrendiğimde şaşıracaktım.)

Sonra kitabın ön yüzünü çevirdim kendime ve kapağını açtım. Sunuş başlığının altında 'Lozan Konferansı, cumhuriyet yolundaki en son ve belki en önemli adım olduğu kadar, ailemiz için de bir dönüm noktasıydı. Büyükbabam Ali Naci Karacan, Lozan Konferansı'nı izlemek üzere İsviçre'ye gittiğinde evde uzun ve endişeli bir bekleyiş başlamış..' diye yazıyordu, torun Ali Karacan. 

Yazarla yeni tanışacaktım belki ama torunları Ali ve Ömer Karacan ismi benim için tanıdıktı. Lefkoşa'da Bayraktar Türk Maarif Koleji'nde ortaokul birinci sınıftayken keşfettiğim Blue Jean dergisini yayınlayan, lise yıllarımın efsanesi  MTV'nin Türkiye'de izlenmesini sağlayan, üniversitede Number FM ile kulaklarımızın pasını silen Ali ve Ömer Karacan kardeşlerin büyükbabası ile tanışmak üzere olduğumu anlıyordum.

Sonraki sayfalardaki dönemin efsane Milli Eğitim Bakanı, aynı zamanda büyük şair Can Yücel'in babası olan Hasan Âli Yücel'in bu kitabın yayınlanma sürecine dair sunuş yazısından; basım süreci ve gösterdikleri özeni ögrenmek keyifliydi. "...Türk İnkılap Enstitüsü Yönetimi  Kurulu, riyaset ettiğim (başkanlık yaptığım diyor) bir toplantısında basım kararı vermeyi, o devreyi iyi bilen Esenbel'in reyine bağlamıştı." diye anlatıyordu Hasan Âli. Bu cümlede soyadı geçen Atıf Esenbel, Lozan'da konferans boyunca İnönü 'nün emrinde ve yakınında bulunan bir subaydı. Hasan Âli Yücel, Esenbel'in kitabın mutlaka yayınlanması gerektiğine dair görüş bildiren raporundaki maddeleri detaylı paylaşarak güzel dilekler ve teşekkürler ile yazısını tamamlıyordu. 

Dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu'nun ilk baski için yazdığı sunuş yazısındaki " Gerek askeri zaferlerimiz, gerek siyasi zaferlerimiz için ne yazılsa, ne kadar yazılsa azdır. Bugünkü, yarınki ve asırlar sonrası gelecek genç nesiller, enerjilerini, gururlarını, güvenlerini bu kaynaklardan tazeleyeceklerdir." cümlelerini okuyup etkilenmemek mümkün mü?

Ve nihayet Ali Naci Karacan'ın "Lozan konferansını yazmak, yirmi yıldan beri özlemini çektiğim bir emeldi." cümlesiyle başlayan önsözü...

"Bu kitabı yazarken, okuyucu olarak, daha çok İstiklal Savaşı yapılırken henüz doğmamış olan, mesela kendi oğlum gibi, bugünün ve yarının genç nesillerini düşündüm. Onun için efsaneyi andıran büyük Türk mucizesini, bir çeşit hikaye, yazılı bir film gibi anlatmaya çalıştım. Bu bakımdan, kitap, Lozan konferansının resim yerine yazı kullanılmış bir çeşit "projeksiyon"u sayılabilir." diyerek bir film izler gibi adeta okudukça olayların gözünüzün önünden geçeceğini anlatıyor bu kitap.

Yakın Doğu İşleri İçin Lozan Konferans adıyla toplanan heyetlerin İsviçre'deki görüşmelerini takip edip haber yapması için Akşam gazetesini temsilen Lozan muhabirliği yapan Ali Naci Karacan'ın kitabını okumaya başlayınca; o dönemki olayları, insanları, mekanları, hayatı merak etmeye başladım. Örneğin Lozan'a giden Türk Heyeti kimlerden oluşuyor? Konferansa katılan heyetler nerede kalmış, görüşmeler hangi mekanlarda yapılmış? Gibi gibi bir sürü konunun detaylarını öğrenmek için araştırmaya başladım. 

Bu yüzden Lozan konusu ile ilgili temel kitapları almaya, okumaya başladım peşi sıra. Bu kitaplara ulaşmak için Türk Tarih Kurumu Yayınları Satış Noktası ve İş Bankası Kültür Yayınları başta kitapçı ve sahaflara düzenli ziyaretler yapmaya başladım. 

Kütüphanemde hatırı sayılır bir yere sahip çok sayıda esere sahip oldum. O döneme dair okumalar yapmak, yeni şeyler öğrenmeye çalışmak, blog yazılarımda notlarımı paylaşmak hep bu kitap sayesinde oldu. 

Vatanımız için savaş meydanlarından sonra masa başında da yedi düvele karşı canla başla çalışan atalarımızı daha iyi tanıdım, anladım, içinde bulundukları tüm olumsuzluklara rağmen yılmadan yaptıkları bitmez mesailerine şahit oldum. Bu anlamda Ali Naci Karacan'a minnettarım. 

İlk olarak 'Lozan Konferansı ve İsmet Paşa' ismiyle yayınlanan bu eseri Sn Hulûsi Turgutlu düzenlemesi ve 'Lozan' ismiyle sürekli güncel baskısını  yaparak,  kendisine her daim ulaşmamızı sağlayan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarına ayrıca müteşekkirim. 

En başta söylediğim gibi  'bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti.'


30 Aralık 2023, Ankara


17 Aralık 2023 Pazar

Lozan Telgrafları : Bilal N. Şimşir

Günümüzde aktif olarak kullandığımız elektronik posta/e-mail yerine 1922'de telgraf vardı. Mustafa Kemal, Milli Mücadelede, telgraf sayesinde tüm süreçleri başarılı bir biçimde yönetmiş ve kayıt altına almıştı. Nutuk'ta da bu süreçleri anlatırken yaptığı telgraf yazışmalarını da paylaşmış ve görmemizi sağlamıştı. Lozan'a giden heyet ile iletişimde de telgraf çok hayati ve kritik bir önemdeydi. 

İsviçre’ye giden heyet ile Ankara'daki hükümet (ve tabi ki Mustafa Kemal) arasında iletişim her gün gidip gelen telgraflar ile sağlanıyordu. 

İsmet Paşa, her gün Ankara’ya gönderdiği telgraflar ile görüşme sonrası görüşülenleri raporlarken, bir sonraki günün konusuna dair de Ankara’nın talimatlarını telgraflar aracılığıyla alıyordu. 

Gece yarılarına, çoğu zaman ertesi günün ilk ışıklarına kadar bu haberleşme devam ediyordu. Sonra sabah erkenden kalkılıyor, o gün hangi komisyonda ne görüşülecekse oraya gidiliyordu. 

19 Kasım 2023 günü aramızdan ayrılan Sayın Bilal Niyazi Şimşir, harika bir tarihçi olarak Lozan ile Ankara arasındaki telgrafları derleyip iki cilt halinde yayımlamıştır. Görüşmelerin ilk dönemindeki telgrafları kapsayan 1. Cilt 1990’da, ikinci dönemi içeren telgrafları kapsayan 2. Cilt ise 1994’te Türk Tarih Kurumu Yayınları tarafından yayımlanmıştır.

Konferansın birinci döneminde toplam 750 kadar telgraf çekilmiş olduğu halde bu ciltte 544 belge görülür. İlk başta büyük bir eksiklik varmış gibi görünse de bu arka arkaya çekilen telgrafların alınıp, açıldıktan sonra tek bir telgraf metnine dönüştürülmesinden kaynaklanmaktadır.[1]

İkinci cilt; başlangıçtan, görüşmelere ara verilen 50 günlük döneme dair detaylı bir özet içerir. Sonrasında cilt içeriğinde, görüşmelerin sonuna kadar yapılan 721 telgrafa ulaşabilirsiniz.[2]

Bu bloğun daha önceki sayfalarında yer aldığı üzere, görüşmeler esnasında gidip gelen telgraflarımız İngilizler tarafından deşifre edilmeye çalışılmıştır. Maalesef İngilizler sonunda bunu başardılar. 

İngilizlerin, bizim tarafın ne konuştuğunu öğrenmeye başlamaları, bizim açımızdan görüşmelerin daha çetin geçmesine neden olacaktı.. ( Bknz. Lozan Defteri, 25.12.1922 İngilizler, Türk Tarafının Telgraflarını Deşifre Ediyor...) 

Tekrar LOZAN TELGRAFLARI isimli iki ciltlik esere dönecek olursak; 1265 tane telgrafı tek tek inceleyen, tasnif eden ve yayınlayan Sayın Bilal N. Şimşir’i  emeklerinden dolayı sevgi, saygı, rahmet ve minnet ile anıyorum. Nur içinde yatsın, mekanı cennet olsun. 

Kendisi ile Ankara'daki bir kitap fuarında tanışmış, Lozan ile ilgili sohbet etmiştik. Sonrasında şahane el yazısı ve güzel dilekleriyle  'Ankara...Ankara ... Bir Başkent'in Doğuşu' kitabını imzalamıştı.



Son olarak, 2019 yılında yeni baskılarını yaparak "Lozan Telgrafları: Türk Diplomatik Belgelerinde Lozan Barış Konferansı" isimli bu eşsiz kaynağa daha çok tarih sever ve araştırmacının ulaşmasına imkan tanıdığı için Türk Tarih Kurumu'na da teşekkür borç bilirim. Cumhuriyet tarihi araştırmacıları ve benim gibi meraklıları için çok kıymetli bir eser bu.

Lozan Telgrafları'nın TTK tarafından yeniden basılan versiyonun kapağı




[1] Bilâl N. Şimşir, Lozan Telgrafları 1 (1922-1923), Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 1990

[2] Bilâl N. Şimşir, Lozan Telgrafları 2 (Şubat- Ağustos 1923), Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 1994

* 22.06.2024'te ChatGBT önerisiyle başlık ve metinde düzenlemeler yapılmıştır.





10 Aralık 2023 Pazar

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları İftiharla Sunar : Seha L.Meray çevirisi ile 'Lozan Barış Konferansı Tutanaklar, Belgeler'

 



Bu resmini gördüğünüz eser; İsviçre'nin Lozan şehrinde 11 Kasım 1922'de başlayan ve 24 Temmuz 1923'de barış antlaşmasının imzalanması ile sona eren Lozan Konferansı'nda yapılan görüşmelerde yapılan resmi oturumların gün gün tutanaklarını içeren eşsiz bir kaynak.  

Lozan'da yapılan görüşmelerde konuşulanları, karşılıklı tartışmaları, mücadeleleri bu kaynak sayesinde okuyabilirsiniz. Meraklısı için bence harika. 

Lozan Barış görüşmelerinin tutanaklarının resmi metni, Fransızca olarak ilk kez 1923 yılında yayınlanmış.[1] Aynı yıl İngilizler de konferansın ilk dönenme ait tutanakların İngilizce çevirisini yayınlamışlar.[2]

Konferans tutanakları 1924 yılında bir kurul tarafından Türkçeye çevrilmiş ve bizde de yayınlanmıştır.[3]

1924 çevirisi için Seha L. Meray, ‘...eski yazı ile basılmış olan bu çevirinin dili değil gelecek kuşakların, değil bugünkü genç kuşağın, orta yaşa varmış olanların bile anlamakta güçlük çekeceği-birçok yerlerini de anlayamayacağı- ölçüde ağır ve eskidir.’ Dedikten sonra ‘…1973’te, Lozan Antlaşmasının 50. Yıl dönümü kutlanacaktır. 50. Yılı yaklaşırken, konferans tutanaklarının eski yazıda ve eski dilde kalmasına, bugünkü yazımız ve dilimizle bir metinden yoksun bulunmansa gönlüm razı olmadı’ der. Nerede der bunu? LOZAN Barış Konferansı, Tutanaklar ve Belgelerinin 1969’daki sunuş yazısında. [4]

Ankara Üniversitesi Basımevi[5] tarafından yayınlanan bu ilk versiyonun önsöz yazarı Baş Delegemiz İsmet İnönü. Ankara Üniversitesi halen çok iyi bir şey yapıyor ve Seha L. Meray’ın bu eserine, online olarak ve ücretsiz olarak ulaşmamıza izin veriyor.

Ankara Üniversitesi’nin efsane hocası  Seha L. Meray, bu müthiş eseri hazırlarken, tutanakların Fransızca ve İngilizce basımlarının yanı sıra 1933’de yine Ankara Üniversitesinin kurucu dekanı Prof.Dr. Cemil Birsel tarafından hazırlanan 2 Cilt’lik Lozan[6]  ve Ali Naci Karacan’ın Lozan[7] isimli kitaplarından faydalanmış.

Seha L.Meray’ın eserinin son yıllarda basılı halini kitapçılarda bulmak imkânsızlaşmıştı. Ancak bazı sahaflarda bu esere ulaşma imkânı bulunabiliyordu.

Lozan’ın 100 yılının şerefine İş Bankası Kültür Yayınları şanına yakışır bir hareket yaparak bu eseri 'Lozan Barış Konferansı Tutanaklar, Belgeler' ismiyle 4 cilt halinde ve özel muhafaza kutusu içerisinde yeniden basarak bizimle buluşturdu. Atatürk’ün kurucusu olduğu İş Bankası’na da bu yakışırdı. 🧿🧿🧿🧿 

Üstelik Prof Dr Sevtap Demirci’nin konuyu anlatan ve özetleyen güzel açılış yazısı ve 4. Ciltte yer alan etkileyici haritalar ile birlikte…




Özel Not: Sevtap Demirci'yi Belgelerle Lozan [8]isimli kitabından dolayı tanıyorum. İki buçuk yıl boyunca İngiliz arşivlerinde çalışarak, London School of Economics and Political Science'daki diplomasi tarihi alanında yaptığı doktora tezinin ta kendisi Belgelerle Lozan isimli kitabı. Prof.Dr. Sevtap Demirci halen  Boğaziçi Üniversitesi'nde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü olarak görev yapmaktadır. 



[1] Conférence de Lausanne sur les affaires du Proche-Orient (1922-1923). Actes signés à Lausanne, le 30 janvier et le 24 juillet 1923. Lettres et accords, en date du 24 juillet 1923, relatifs à diverses clauses de ces actes, Imprerial Nationale, 1923

[2] Lausanne Conference on Near Eastern Affairs. 1922-1923. Records of Proceedings and Draft Term Of Peace. London. 1923. Printed and Published by His Majestry’s Stationery Office.

[3] His Majestry’s Stationery Office.

[4] Lozan Barış Konferansı, Tutanaklar, Belgeler, Takım 1, Cilt 1, Kitap 1, Çeviren Seha L. MERAY Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Devletler Hukuku Profesörü, Ankara Üniversitesi SBF Yayınları No:291

[5]https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/handle/20.500.12575/69355

[6] M.Cemil (Bilsel), Lozan, İstanbul Ahmet İhsan Matbaası 1933

[7] Lozan, Ali Naci Karacan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, https://www.iskultur.com.tr/lozan.aspx

[8] Belgelerle Lozan (Ciltli),Taktik-Stratejik Diplomatik Mücadele 1922-1923, Alfa Yayınları, https://www.alfayayinlari.com/kitap.php?id=12151



Popüler Yayınlar